Rolgordijn
Het rolgordijn is een van de meest bekende vormen van zonwering. Het bestaat uit een scherm dat bovenaan opgerold zit en dat u naar beneden kunt trekken. Het scherm is in veel verschillende kleuren, dessins, structuren en prijsklassen leverbaar.
Naast het standaard rolgordijn zijn er ook andere systemen:
- Twin-roller of duo blind: Hierbij zitten er binnen één systeem twee rolluiken. Zo kunt u een transparante stof kiezen voor overdag en 's avonds het huis verduisteren met een tweede rolgordijn. Dit is ook leverbaar met een combinatie van een gordijn en plisségordijn of duette.
- Facette/ twin weave/ multishade: Dit rolgordijn bestaat uit twee lagen stof die u onafhankelijk van elkaar kunt bewegen. Beide lagen bestaan uit stroken dichte en transparante stof. Deze kunt u in elke gewenste stand zetten om de licht inval naar uw zin te regelen.
- Vrijhangend: Het rolgordijn hangt bovenaan aan een buis en kunt u van hier af laten zakken.
- Draadgeleiding: Een draad houdt het gordijn recht langs het raam.
- Zijgeleiding: Het gordijn loopt aan de zijkanten door een profiel.
- Cassette: Het doek rolt op in een mooi afgewerkte kast.
Gebruik
- Vochtige ruimtes: Veel van de stoffen van rolgordijnen zijn geschikt voor vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en bijkeukens. Het is echter wel belangrijk dat u de ruimtes goed ventileert en u het gordijn niet nat oprolt.
- Niet voor verschillende vormen ramen.
- Verschillende maten ramen: Rolluiken zijn er in veel verschillende maten. Er zijn rolgordijnen die geschikt zijn voor extra grote ramen. Daarnaast is er de mogelijkheid om verschillende rolgordijnen aan elkaar te koppelen. Zo kunt u een nog groter raamoppervlak bedekken.
- Bij bewegende ramen: Dankzij een zijgeleidingssysteem kunnen rolgordijnen ook op ramen en deuren gemonteerd zijn die draaien of kantelen.
- Bij dakramen: Door zijgeleiding blijven rolgordijnen netjes voor het raam hangen. Daardoor zijn ze ook goed toe te passen bij dakramen en andere schuine ramen.
Warmteregulering
- Passieve verwarming: Rolgordijnen kunt u helemaal opentrekken. Zo kunt u alle zonnestraling binnen laten en de ruimte hiermee laten verwarmen.
- Isoleren: Door het rolgordijn helemaal te sluiten zit er een stilstaande laag lucht tussen het raam en het gordijn. Zo verdwijnt er minder warmte naar buiten.
- Beperkte passieve koeling: Voordat het rolgordijn de zon tegen kan houden is de straling de ruimte al binnengekomen. De binnenzonwering absorbeert de straling en geeft warmte af naar de kamer. Het gordijn kan de warmte dus niet buitenhouden. In de winter is dit fijn, want dan voelt het raam niet zo koud aan. In de zomer kan het binnen erg warm worden.
Lichtregulering
- Alle typen zon: Het rolgordijn hangt voor het raam en u kunt het zo ver laten zakken als u wilt. Het maakt dus niet uit waar de zon staat, u kunt hem altijd tegenhouden.
- Daglicht doorlatend: Het hangt van het soort stof dat u kiest af hoeveel daglicht er naar binnen kan vallen. De stof kan variëren van transparant tot verduisterend.
- Zelf te regelen: U kunt zelf kiezen hoever u het rolgordijn opent of sluit. Bij facette/twin weave/multishade kunt u ook kiezen hoe u de twee lagen stof ten opzichte van elkaar instelt.
- Beperkt de felheid van het licht: U kunt direct zonlicht tegenhouden door het rolgordijn te sluiten. Met een transparant rolgordijn filtert u het licht en is het minder fel. Met een dichte stof houdt u het licht meer tegen.
- Verduisterend: Er zijn verduisterende stoffen voor rolgordijnen.
Zicht
- Beperkt doorzicht naar buiten bij gesloten rolgordijn: Het hangt af van het soort stof dat u kiest hoe goed u naar buiten kunt kijken. Hoe transparanter hoe beter.
- Beperkt doorzicht naar binnen bij gesloten rolgordijn: Het hangt af van het soort stof dat u kiest hoe goed u naar binnen kunt kijken. Hoe transparanter hoe beter.
- Volledig doorzicht mogelijk: Door het rolgordijn helemaal op te trekken kunt u zonder problemen naar buiten en/of naar binnen kijken.
Bediening
- Handmatig:
- Met een eindloos koord.
- Met een veer. U beweegt dan de onderlat van het rolgordijn en vervolgens rolt het vanzelf rustig op.
- Elektrisch: Via een motor die u kunt bedienen met een schakelaar of afstandsbediening. Het is mogelijk om meerdere rolgordijnen tegelijk en/of apart te bedienen.
- Automatisch: Via een tijdschakelaar of warmteautomaat.
Meer informatie
Tips over het reinigen van de zonwering vindt u op de pagina Onderhoud Binnenzonwering.
Voor advies over welk rolgordijn of andere zonwering voor u geschikt is, kunt u contact op nemen met een Romazo vakhandelaar. De dichtstbijzijnde kunt u vinden via de ledenzoekmachine die hiernaast staat.