Vereniging Zonwering, Rolluiken, Markiezen bedrijven. Zonnescherm, terrasoverkapping, uitvalscherm. - Consumenten - Tips - Onderhoud binnenzonwering

Onderhoud binnenzonwering

Om uw zonwering in een goede conditie te houden is het belangrijk dat u deze goed onderhoudt. Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van zonwering is het reinigen ervan. Hiermee kunt u een lange levensduur waarborgen.

Onderstaande adviezen zijn met zorg opgesteld. Niettemin kan Romazo geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor de resultaten van de reiniging. Voor advies kunt altijd terecht bij een Romazo vakhandelaar. Zij bieden vaak ook een reinigingsservice en/of onderhoudsservice.


Afstoffen

Alle soorten binnenzonwering kunt u stofvrij maken met een plumeau, zachte kwast, droge doek of stofzuiger in de laagste stand. Op deze manier kunt u de zonwering goed schoonhouden.

Let op! Trek niet te hard aan de zonwering, anders kunt u het ophangmechanisme beschadigen.

 

Vlekken verwijderen

Wanneer er vlekken op de zonwering zitten kunt u deze zachtjes wegpoetsen met een vochtige doek en lauwwarm water (maximaal 30°C) met eventueel een niet-synthetisch wasmiddel.

Let op! Boen niet te hard, anders kunt u de beschermlaag van de stof verwijderen.

Let op! Stoffen die zijn voorzien van een gemetalliseerde achterzijde dient u niet met water af te nemen omdat hierdoor de gemetalliseerde laag aangetast kan worden. Reinigen met water is dan dus niet mogelijk.

Let op! Bij de lamellen van jaloezieën kunt u beter géén schoonmaakmiddel gebruiken.

Let op! Extreme vochtigheid en plaatsing boven een radiator kan de werking van het hout van houten jaloezieën of shutters verhogen.

Let op! Wanneer de stalen bovenbak van jaloezieën niet goed droog is, bestaat de kans dat deze gaat roesten (met uitzondering van de badkamerkwaliteiten, welke voorzien zijn van een gegalvaniseerd stalen bovenbak).

 

Wassen

De meeste soorten gordijnen kunt u wassen door ze onder te dompelen in een bad met lauwwarm water (maximaal 30oC). Zorg wel dat dit bad groot genoeg is. Beschikt u niet over een groot genoeg bad, dan kunt u beter een professional inschakelen.

Kijk onder het subkopje 'Speciale instructies' voor specificaties per type binnenzonwering.

Handelswijze bij wassen:

  • Vul een bak, bad of bassin met lauwwarm water (30°C) en voeg een niet-synthetisch wasmiddel toe, hoeveelheid volgens voorschrift op de verpakking voor handwas.
  • Leg de stof in het water en houd de bovenbak boven water in geval van een elektrisch bediend gordijn. Bij vlekken kunt u met een zachte spons of kwast de stof afnemen. Laat de stof niet langer dan twee uur in het water staan.
  • Hang de stof boven het bad volledig uit en spoel deze voorzichtig met voldoende koud water aan voor- en achterzijde schoon totdat vuil en zeepresten van de stof verdwijnen.
  • Monteer het niet druppende gordijn terug op zijn plaats.

Let op! Verduisterende (black-out) en gemetalliseerde stoffen mogen niet in een bad met koud water ondergedompeld worden.

Let op! Bij elektrische gordijnen moet de bovenrail (met de apparatuur erin) buiten het water blijven. De onderrails en bovenrails zonder elektra kunnen wel in het bad gedompeld worden.

Let op! De meeste soorten binnenzonwering mag u niet strijken. Let op het wasvoorschrift of vraag een Romazo vakhandelaar of dit ook voor uw zonwering geldt.

Speciale instructies bij wassen:

Plisségordijn/duette

-


-

-


-

Verwijder de stalen verzwaringslat uit de onderlat halen. Dit kunt u doen door het kunststof eindkapje uit de onderlat te verwijderen.

Houd voor een betere reiniging de plooien niet als bundel in het water, maar open ze.

Knijp zoveel mogelijk water uit de stof door het natte gordijn op te trekken en vervolgens de boven- en onderlat extra samen te drukken. Let hierbij op dat de plooien op de juiste manier vouwen.

Bij het drogen moet u de stof tot ongeveer 30 cm onder de bovenbak laten zakken. Trek de stof ieder uur eenmaal op en laat het vervolgens helemaal uithangen. Hang de stof dan weer tot ongeveer 30 cm onder de bovenbak. Herhaal deze cyclus totdat de stof droog is.

Lamelgordijnen

-

Bij lamelgordijnen hangt het van de stofkwaliteit af of de lamellen kunt wassen. Sommigen kunt u onderdompelen in een lauwwarm bad, anderen kunnen ook in de wasmachine. Bij een Romazo vakhandelaar kunt u vragen op welke manier u uw lamellen kunt reinigen.

Paneelgordijnen & vouwgordijnen

-

-


-

U kunt de stof loshalen door het los te trekken van het klittenband.

Vervolgens moet u de verzwaringselementen verwijderen. Bij het paneelgordijn zit deze onderin het doek. Bij vouwgordijnen zijn dit de onderlat en de baleinen.

Volg daarna het wasvoorschrift dat aan het gordijn bevestigd is.

Silhouette

- Laten drogen met de lamellen in een gesloten stand.

Rolgordijn

-


-

-

Kan niet helemaal ondergedompeld worden in water. De stof is door verlijming aan de stalen rolbuis bevestigd en daarom niet los afneembaar. Bij contact met water kan de stof van de buis loslaten en bestaat er kans op roest.

Bij katoen en linnen bestaat tevens een verhoogde kans op krimp.

In volledig neergelaten positie laten drogen.

Zoek een bij Romazo aangesloten vakhandelaar