Vereniging Zonwering, Rolluiken, Markiezen bedrijven. Zonnescherm, terrasoverkapping, uitvalscherm. - Consumenten - Tips - Onderhoud buitenzonwering

Onderhoud buitenzonwering

Om uw zonwering in een goede conditie te houden is het belangrijk dat u deze goed onderhoudt. Het is aan te raden om uw zonwering minstens 1 keer per jaar te laten controleren. Zo kunnen kleine beschadigingen en storingen gerepareerd worden. Veel Romazo vakhandelaren leveren deze service.

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van zonwering is het reinigen van de verschillende onderdelen. Hiermee kunt u een lange levensduur waarborgen.

Onderstaande adviezen zijn met zorg opgesteld. Niettemin kan Romazo geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor de resultaten van de reiniging. Voor advies kunt u altijd terecht bij een Romazo vakhandelaar. Zij bieden vaak ook een reinigingsservice of onderhoudsservice. 

Doek

Om de kwaliteit van het doek te behouden is het belangrijk om het niet nat op te rollen. Mocht het toch nat zijn en ingetrokken moeten worden, laat het dan, zodra het weer mogelijk is, goed drogen.

Verder is het belangrijk om het doek schoon te houden. De meeste doeken zijn geïmpregneerd om water en vuilafstotend te zijn. Wanneer u het doek reinigt met schoonmaakmiddelen verwijdert u de bescherming. Het is dus het best om zo min mogelijk schoonmaakmiddel te gebruiken.

Er zijn speciale middelen verkrijgbaar om het doek te reinigen en weer te beschermen.

Reinigen doek

Vraag een Romazo vakhandelaar om advies.

   Stof

Wegblazen, wegzuigen, wegkloppen of borstelen.

   Watervlekken

Het doek goed nat maken en met een schone vochtige doek opwrijven. Geen zeepmiddelen gebruiken.

   Vet- en vingervlekken

Niet-agressief schoonmaakmiddel met een schone doek

   Vogelpoep

Zo snel mogelijk met een licht vochtige doek weghalen.

   Ernstige vervuiling of speciale vlekken 

Vraag een Romazo vakhandelaar om advies.

Als u het doek nat maakt bij het schoonmaken, laat het dan goed drogen voordat u het weer intrekt. Maak niet schoon als de zon heel fel schijnt. Dan droogt het doek te snel op en kunnen er vlekken van zeepwater achterblijven.

De Doekbrochure geeft antwoord op al uw vragen over alle facetten van zonweringdoek. 

Lamellen

De lamellen van buitenjaloezieën en rolluiken kunt u afnemen met lauwwarm water. Gebruik in geen geval schurende middelen of alcohol (spiritus). Bij ernstige vervuiling kunt u een vakhandelaar om advies vragen en/of een deskundig bedrijf inhuren.

Als u buitenjaloezieën helemaal wilt schoonmaken kunt u de lamellen door lauwwarm water halen. Daarna moet u ze nat weer ophangen. 

Metalen delen

De aluminium onderdelen kunt u met neutrale, niet agressieve middelen schoonmaken. U kunt dus beter geen soda, alkalische of zure reinigingsproducten (pH-waarde groter dan 7,5) gebruiken.

Zijn de aluminium onderdelen ernstig vervuild, dan kunt u ze reinigen met een hogedrukspuit. De waterstraal mag dan alleen op de aluminium delen gericht zijn, niet op de mechaniek. 

   Reinigingsfrequentie metalen delen

 

   Situatie

Frequentie

   Normale omstandigheden: de metalen onderdelen worden nat van de regen in een neutrale,
   landelijke omgeving.

Minstens 1x per jaar

   Bij zee of industriële omgeving: de metalen onderdelen worden nat van de regen, maar zijn
   gebruikt in een industriële omgeving of 10 km of minder van zee vandaan.

Minstens 2x per jaar

   Niet beregend: De metalen delen worden niet nat door de regen (bijvoorbeeld onder een luifel,    balkon of overstek):    

 

   - Normale omgeving: neutrale, landelijke omgeving.

   - Bij zee of industriële omgeving.

Minstens 2x per jaar

Minstens 3x per jaar


Voor advies over andere metalen onderdelen (gepoedercoat- geanodiseerd) kunt u terecht bij een Romazo vakhandelaar. 

Kunststof onderdelen

De onderdelen die van kunststof gemaakt zijn, kunt u schoonmaken met lauwwarm water en niet-agressief schoonmaakmiddel. 

Wintertips voor zonwering, overkapping en parasol

BELANGRIJK:
Zorg ervoor dat er geen of zo min mogelijk sneeuw blijft liggen op uw zonwering, parasol of overkapping. Pasgevallen sneeuw heeft een dichtheid van ongeveer 100 kilo per vierkante meter. Maar door de zwaartekracht en door de wind dikt de sneeuw een beetje in en kan de dichtheid oplopen tot 200 tot 300 kilo per vierkante meter. Dat is uiteraard veel te zwaar voor de constructie van uw zonwering, parasol of overkapping.

Bij sneeuw of vorst is het belangrijk dat u de automatische besturing van uw zonwering uitschakelt. Als er onderdelen van uw zonwering en/of rolluiken door de vorst zijn vastgevroren mag de elektrische bediening nooit gebruikt worden. Dit kan onherstelbare schade veroorzaken!

 

Zoek een bij Romazo aangesloten vakhandelaar