Thermisch comfort
Zonnestraling heeft grote invloed op de temperatuur in huis. Met zonwering kunt u de straling van de zon en daarmee ook de warmte buiten houden of binnen laten. Verder kunt u met bepaalde soorten zonwering de warmte binnen houden.
Wanneer u thuis bent of op het werk, wilt u het liefst dat de temperatuur aangenaam is. Het moet niet te koud zijn, maar zeker ook niet te warm. Om de temperatuur aan te passen kunt u bijvoorbeeld de verwarming of de airco aanzetten. De zon heeft echter ook een belangrijke invloed op de temperatuur binnen.
Warmte door de zon
De zonnestralen die binnen vallen worden door de vloer, meubels en andere zaken in huis omgezet in warmte. Deze warmte kan niet meer door het raam naar buiten. Hierdoor warmt het huis op.
Deze opwarming kan in de winter heel nuttig zijn. In de zomer kan het hierdoor binnen echter op een broeikas gaan lijken.
Warmte tegen houden met zonwering
Met zonwering kunt u het door de zon opwarmen van het huis beperken.
Buitenzonwering
Buitenzonwering absorbeert een deel van de zonnestraling voordat deze naar binnen kan vallen. Hierdoor valt er slechts een beperkt deel van de straling door het raam. Zo wordt het minder warm dan wanneer de zonwering er niet zou zijn. Het is mogelijk om tot wel 90% van de energie van de zon te weren. Dit kan leiden tot een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden.
In de winter wilt u echter wel gebruik maken van de warmte van de zon. Screens , buitenjaloezieën, luiken, markiezen, uitvalschermen, rolluiken en terrasschermen kunt optrekken zodat ze niet meer voor het raam hangen. Op deze manier kan de zonnestraling ongehinderd naar binnen vallen. Schoepenzonwering hangt permanent voor of boven het raam. In de winter staat de zon echter lager dan in de zomer. Hierdoor kan de zon tussen of onder de schoepen doorschijnen.
Binnenzonwering
Bij binnenzonwering is het effect op de warmte binnen minder groot. De zonnestraling kan gewoon op het raam en dus naar binnen vallen. Hierdoor wordt de straling binnen omgezet naar warmte.
Binnenzonwering die de straling reflecteert is de beste oplossing om de warmte te beperken. Hierdoor gaat en deel van de zonnestraling meteen weer terug naar buiten en wordt het niet omgezet in warmte.
In de winter kunt u de binnenzonwering helemaal open doen om al de zonnestraling binnen te laten.
|
Werking buitenzonwering Zonnestraling komt tegen de buitenzonwering. Deze absorbeert en reflecteert een deel van de straling (warmte) en laat een klein deel door. Alleen deze kleine hoeveelheid straling wordt binnen omgezet in warmte.
De zonwering zet de straling ook om in warmte, maar deze kan niet door het glas naar binnen en blijft dus buiten.
|
|
Werking binnenzonwering Zonnestraling komt door het raam en dan pas tegen de binnenzonwering. Deze absorbeert en reflecteert een deel van de straling. De zonwering zet de straling om in warmte en geeft deze af aan de ruimte waarin deze hangt.
|
Warmte binnen houden met zonwering
Zonwering kan ook isolerend werken. Bij buitenzonwering geldt dit voor screens en rolluiken , bij binnenzonwering voor alle soorten.
Tussen de zonwering en het raam zit een stilstaande luchtlaag. Hierdoor is er minder warmte overdracht en blijft er meer warmte binnen hangen. Vooral in de winter kunt u hiervan gebruik maken door 's avonds de zonwering te sluiten.