Energiebesparing

Door zonwering op de juiste manier toe te passen kunt in uw woning 3 tot 12% energie besparen.

Energie besparen is goed voor het milieu en voor uw eigen portemonnee. Zonwering kan hier een bijdrage aanleveren. Uit onderzoek van het TNO blijkt dat buitenzonwering effect heeft de hoeveelheid energie die nodig is voor koelen en verwarmen.

Mogelijke energiebesparing door het gebruik van buitenzonwering

Type gebouw

Besparing

Woningen

3 – 12 %

Zorggebouwen

4 – 5 %

Kantoren

9 – 29%

Hiervoor is het wel belangrijk dat u de zonwering gebruikt als het nodig is. In de zomer, als het warm is, kunt u het best de zonwering activeren zodra de zon een ruimte binnen gaat schijnen. Dan houdt u de meeste warmte buiten.

 

Automatisering

U bent echter waarschijnlijk niet altijd thuis op het moment dat de zon gaat schijnen. Een oplossing hiervoor is het automatiseren van de zonwering. Dat kan met een tijdschakelaar of zon- en windautomaat.

In de winter kunt u deze automaat het best uitzetten. Anders activeert hij de zonwering als de zon een keer schijnt. Op die momenten kunt u echter beter gebruik maken van de warmte van de zonnestraling om uw huis te verwarmen.

 

Minder koeling

Een belangrijk punt waar u op kunt bezuinigen door het gebruiken van zonwering in de zomer is de koeling. Airco's kosten vaak veel energie. Met buitenzonwering kunt u de warmte door zonnestraling beperken. Deze wordt namelijk grotendeels buiten gehouden. Zo hoeft u dus minder te koelen.

 

Minder kunstlicht

U zou misschien kunnen verwachten dat het in huis donkerder wordt wanneer u zonwering voor het raam heeft. De meeste soorten zonwering laten echter gewoon daglicht binnen. In bijvoorbeeld screens zitten perforaties waardoor het daglicht naar binnen kan vallen, terwijl het felste licht getemperd wordt.

Daarnaast kunt met bijvoorbeeld jaloezieën het licht verder de ruimte in sturen. Het licht op de bovenste lamellen reflecteert richting het plafond. Door de weerkaatsing kan het licht dan verder de ruimte in komen. Zo heeft u verder van het raam ook geen kunstlicht nodig.

 

Isolatie

Bij energiebesparing is één van de eerste dingen waar u misschien aan denkt het isoleren van uw woning. Hierbij gaat het vaak om het isoleren van muren en daken. Maar ook hierbij kan zonwering een rol spelen.

Veel warmte gaat verloren via ramen. Door deze te isoleren zou u dus veel warmte kunnen behouden. Screens, rolluiken en veel soorten binnenzonwering hangen direct voor het raam. Hierdoor ontstaat een stilstaande luchtlaag tussen het raam en de zonwering. Dit vermindert de overdracht van warmte. Wanneer u deze zonwering dus 's avonds sluit kunt u de warmte beter binnen houden.

 

In de zomer overdag:

Buitenzonwering voorkomt oververhitting en zorgt dat u minder of geen behoefte heeft aan kunstmatige koeling.

 

In de zomer 's nachts:

Door 's nachts te ventileren koelt het gebouw af. Zo hoeft u de volgende dag minder te koelen.

   

In de winter overdag:

   

In de winter 's nachts:

 

Door de zonwering niet voor het raam te hangen laat u de zon binnen. Zo heeft u minder energie nodig om te verwarmen.

 

Zonwering voor het raam werkt als extra isolatie. Hierdoor is er minder warmteverlies en dus minder energie nodig voor verwarming.

Zoek een bij Romazo aangesloten vakhandelaar