Gezondheid

Met zonwering kunt u huidverbranding en oververhitting voorkomen.

Zonlicht is belangrijk voor uw gezondheid. Door de UV-straling maakt het lichaam vitamine D aan. Deze vitamine bevordert sterke botten, helpt bij het regelen van de celgroei en het immuunsysteem en verbetert het humeur.

 

Bescherming tegen verbranding van de huid.

Teveel UV-straling kan echter schadelijk zijn voor uw huid. Het kan leiden tot het verbranden van uw huid en zelfs tot huidkanker. Door onder zonwering te gaan zitten kunt u zich hiertegen beschermen. Eén van de eisen voor zonweringdoek is dat het minimaal 90% van de UV-straling tegenhoudt. Bij veel zonweringdoeken is dat zelfs 98%.

 

 UPF waarde

% tegengehouden UV straling

 10

 90

 15

93,3

 20

95

 30

96,7

 40

97,5

 50

98

De hoeveelheid UV-straling die het doek tegenhoudt, wordt uitgedrukt met de Ultraviolet Protection Factor (UPF). Bij elk doek kunt u terugvinden wat de UPF-waarde is. In het schema hierboven staat hoeveel procent van de UV-straling het doek bij elke UPF-waarde tegenhoudt.

 

Bescherming tegen oververhitting

De zon zorgt ook voor warmte. Huizen, planten, voorwerpen, alles absorbeert zonnestraling en zet dit om in warmte. Dit is meestal heel aangenaam, maar in de zomer kan het wel heel erg warm worden. Dit kan leiden tot oververhitting.

Met zonwering kunt u buiten in de schaduw zitten. Dit zorgt dan voor enige verkoeling. Bovendien kunt u buiten vaak nog genieten van een beetje wind. Binnen is dit echter niet het geval.

De zonnestraling valt door het raam naar binnen en wordt daar door de muren, meubels en andere voorwerpen omgezet in warmte. Deze warmte kan door het glas niet meer naar buiten. Dankzij de goede isolatie van de huizen van tegenwoordig kan de warmte ook niet meer via de muren weg. Zo wordt het steeds warmer en ontstaat het broeikas- of serre-effect.

Met buitenzonwering voor de ramen kunt u een groot deel van de zonnestraling tegenhouden. Op deze manier valt er minder straling binnen en wordt het minder warm. Wanneer u dan overdag de ramen en zonwering gesloten houdt, kunt u zoveel mogelijk warmte buiten houden. 's Avonds kunt u dan de ramen open zetten, zodat het huis kan luchten en de overtollige warmte naar buiten kan.

Zoek een bij Romazo aangesloten vakhandelaar