Home - Voor consumenten - Wat aanschaffen ? - Buitenzonwering

Bediening

Zonwering kunt u handmatig bedienen of kan aangedreven zijn door een elektromotor. De elektromotor kan bediend worden met een schakelaar of afstandsbediening of automatisch. Alle systemen voldoen aan de technische eisen voor veiligheid.

Handmatig

Om zonwering handmatig te bedienen zijn er een aantal verschillende systemen.

Koord

Het koord is van nylon garen. Hiermee kunt u screens[w1] , rolluiken[w2] en markiezen[w3] optrekken of laten zakken. Het einde van het koord maakt u vast aan een 'kikker' of een zit in een koordopwinder.

Bij buitenzonwering kunt u het koord van buitenaf of van binnenuit bedienen. Om het binnen te bedienen moet het koord via een gat in de muur naar binnen geleid worden. Het is belangrijk dat dit gat goed geïsoleerd is anders kunt u last krijgen van tocht.

 

Bandopwinder

De band is gemaakt van polipropyleen en hierdoor zeer weerbestendig. De band rolt op via een bandopwinder. Deze kan ingebouwd zijn. Dit systeem is geschikt voor screens[w6] , rolluiken [w7] en de meeste soorten uitvalschermen[w8] . Bij knikarmschermen en andere grote schermen is het niet te gebruiken.

Ook hierbij is het bij buitenzonwering mogelijk om de zonwering van buitenaf of van binnenuit te bedienen. Het gat waardoor de band naar binnenkomt moet goed geïsoleerd zijn om tocht tegen te gaan.

 

Staaldraadwindwerk

Bij staaldraadwindwerk bedient u de zonwering met een roestvast stalen kabel. Deze kunt u oprollen met een windwerk.

Dit systeem kan buiten en binnen gebruikt worden. Het is geschikt voor markiezen[w11] , screens[w12] , uitvalschermen[w13] en rolluiken[w14] .

[w15]

Monocommando / Oogwindwerk

Bij de monocommando en het oogwindwerk gebruikt u een draaistang om een uitvalscherm[w16] , knikarmscherm[w17] , screen[w18] of rolluik[w19] neer te laten. De draaistang haakt u in een oog en zo kunt u de zonwering in elke gewenste stand zetten.

Het oogwindwerk is alleen voor buiten en hiermee kunt u ook grote schermen uitdraaien. Met de monocommando bedient u de zonwering van binnenuit en is er dus een as nodig die van buiten naar binnen gaat.

 

Elektrisch

Er zijn verschillende motoren om voor de bediening van zonwering te gebruiken. Deze voldoen allemaal aan strenge kwalitatieve eisen en moeten voorzien zijn van een Europees keurmerk (CE markering).

Bovendien zitten er op alle systemen een beveiliging tegen oververhitting en een rem. Door deze rem stopt de zonwering op het moment dat de spanning van het systeem wegvalt en bij de uiterste standen van de zonwering.

De systemen kunt u bedienen via een schakelaar of een afstandsbediening. Voor advies voor de mogelijkheden voor u kunt u terecht bij een Romazo vakhandelaar.

Buismotor

Dit type motor zit ingebouwd in de bovenbuis van de zonwering en is niet zichtbaar. Hiermee wordt de bovenbuis in beweging gezet en kan het doek oprollen. Deze motor wordt gebruikt voor uitvalschermen[w22] , screens[w23] en rolluiken[w24] .

Blokmotor

Blokmotoren zitten in de bovenbak van bijvoorbeeld buitenjaloezieën[w25] en rolluiken[w26] . De motor drijft via een metalen hulpstuk de as aan.

Lineaire motor

De lineaire motor gebruikt men vooral bij schoepenzonwering[w27] . Deze motor maakt geen roterende beweging (zoals de buis- en blokmotor), maar een lineaire beweging.

Automatisch

De elektromotoren kunnen ook automatisch aangestuurd worden. Zo werkt de zonwering ook wanneer u zelf niet aanwezig bent. Is het onverwachts warm dan gaat de zonwering vanzelf naar beneden en is het 's avonds als u thuis komt heerlijk fris in huis. Mocht het plotseling gaan waaien dan kan de zonwering niet beschadigen, omdat deze automatisch ingetrokken wordt.

Voor advies over welke sensoren voor u van nut zijn en waar u ze moet plaatsen kunt u terecht bij een Romazo vakhandelaar.

Lichtsensoren (lichtcel)

Deze sensor meet de intensiteit van het licht. Als deze waarde hoger is dan de ingestelde waarde, dan activeert de sensor de zonwering. Is de lichtintensiteit lager dan de ingestelde waarde, zoals op dagen dat het weer minder goed is, dan blijft het de zonwering ingeklapt. Op deze manier is de zonwering ook beschermd tegen regen en vocht.

Windsensoren (anemometer)

De windsensor moet op dezelfde hoogte hangen als de zonwering. Hier meet hij de kracht van de wind. Is deze hoger dan de ingestelde waarde, dan wordt de zonwering opgehaald.

Regensensor

De regensensor zorgt dat de zonwering ingetrokken wordt als het begint te regenen.

Temperatuursensor (thermostaat)

De temperatuursensor kan op twee manieren werken. Hij kan de binnentemperatuur meten en zodra deze boven een bepaalde waarde komt de zonwering activeren. Het is ook mogelijk dat de sensor de buitentemperatuur meet. Dan wordt de zonwering ingehaald of neergelaten als de temperatuur lager of hoger is dan de ingestelde waarde.

Tijdschakelaar

Hiermee kunt u zelf instellen wanneer de zonwering geactiveerd moet worden of niet.

HR ZONWERING

Automatisch meer rendement

Wat doet Romazo?

Romazo Consumenten is al sinds 1923 de branchevereniging voor vakhandelaren in de zonwering- en rolluikenbranche. Zij behartigt de belangen van ruim 160 ondernemers die zonwering en rolluiken verkopen aan consumenten en de zakelijke markt.